perjantai 6. toukokuuta 2016

Materiaalit

Jalkinealan sanastossa kengän ns. pehmeät osat ovat materiaaleja ja kovat osat ovat komponentteja.

Käsityömäiseen kengänvalmistukseen yksityisen henkilön voi olla haastava löytää toivomiaan materiaaleja ja komponentteja. Alan materiaalien vähittäismyynti Suomessa on varsin pientä ja haasteellista tavoittaa. Koulumme opiskelijoilla on kuitenkin  mahdollisuus lähestyä maahantuojia ja tukkumyyjiä omine pienine tilauksineen. Tosin sekään ei aina ole niin yksinkertaista, koska tukkumyyjien materiaalisatsit tuppaavat olevan varsin isoja. Onneksi koulumme tarjoaa opiskelijoille materiaalivaraston, josta löytyy kaikki tarvittavat perusmateriaalit ja komponentit kenkien valmistukseen.

Kenkämallistooni käytetyt materiaalit ja komponentit olen kartoittanut eri tahoja hyödyntäen.


Kenkieni pinkopohjat, kantakapit, kärkikovikkeet, viikausnauhat ja -teipit, randit, naulat ja langat olen ostanut koulun varastosta. Korkokengät vaativat pinkopohjaa tukevan lenkkiraudan, jotka kierrätin vanhoista käyttökelvottomista pinkopohjista irrottamalla.
Liimat, pohjamateriaalit ja saumateipin ostin Nahkakunnasta, joka on jalkine- ja nahka-alan maahantuonti- ja tukkuliike Tampereella.

Mallistoni kaikkiin kenkiin käytän naudan pintanahkaa eli nappaa, joka on Kokkolan mokkanapan värjäämä naudan nahkaa. Raaka-aine on tullut ulkomailta.


Kenkien vuorimateriaali on lampaan nappaa, johon on prässätty nahkakalvo tasaamaan nahan luonnollisia virheitä (''raskausarpia'' ym venymiä ja kasvujälkiä, arpia, pigmenttivikoja ja muita luonnollisia iän tuomia muutoksia..). Nahka on valmistettu alusta pitäen Suomessa Ahlskogin nahkatehtaalla, Norjassa kasvatetun lampaan nahasta.



Palmroth Originalin tuki


Olin viime keväänä työharjoittelussa Tamperelaisella Palmroth Originalilla, joka on kotimainen jalkinealan yritys. Palmroth Original valmistaa huippulaatuisia, klassisia naisten jalkineita.

Palmroth Originalin historia on lähes satavuotinen. Yrityksen varastotilat siten ovat täynnä vuosikymmenten varsilta kertyneitä materiaaleja ja komponentteja. Kestävän kehityksen arvoja kunnoittava Palmroth Original on säilönyt kaikki materiaalit, jotka eivät kuitenkaan määrällisesti riitä uuteen tuotantoon. Antoisan ja arvostettavan työkokemuksen lisäksi sain työharjoittelupaikastani suuren laatikollisen materiaaleja ja komponentteja, joita voin opinnoissani hyödyntää. Palmroth Originalin väki oli enemmän kuin mielissään siitä, että saivat ylijäämä materiaalinsa hyötykäyttöön - minä puolestani olen äärimmäisen kiitollinen suuresta laatikollisesta tarvikkeita, jotka tukevat opintojani. Kierrätystä parhaimmillaan!



Jalkineiden lisäksi mallistooni kuuluu kaksi nahkaista rannekorua ja laukku. Käytän niissä solkia ja koruja, jotka olen penkonut Palmrotheilta saatujen aarteiden joukosta. Lisäksi kenkien muodon ja materiaalien tukemiseen käytin kaikissa mallistoni kengissä tukivuorikangasta, joka on myös Palmroth Originalin ylijäämämateriaaleista.
 Palmroth Original kirjaimellisesti tukee mallistoani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti